Guide för att hitta rätt sorts belysning för dina gröna växter

För att dina växter ska trivas och frodas är det viktigt att de får tillräckligt med ljus, särskilt under de mörka månaderna när dagsljuset inte är tillräckligt. I denna guide ska du få lära dig mer om växtbelysning och dess betydelse för dina växter. Lys upp ditt gröna utrymme med vår premium växtbelysning är något som LED Mega Store säger, så kolla gärna in deras växtbelysning efter du läst klart vår guide!

Varför behöver växter extra belysning?

Växter behöver ljus för att kunna utföra fotosyntesen effektivt. I synnerhet behöver de rött och blått ljus för att växa och utvecklas. Rött ljus främjar även blomningen hos många växter. Brist på tillräckligt med ljus kan leda till försvagade växter som blir mer mottagliga för sjukdomar och skadedjur. Växtbelysning är lösningen på detta problem.

Vilken typ av ljus passar bäst för växter?

Vanliga LED-lampor fungerar utmärkt som växtbelysning. De kan producera det nödvändiga ljuset för växttillväxt utan att generera överdriven värme. Dessutom kan dina växter dra nytta av den befintliga belysningen i ditt hem, men effekten blir betydligt bättre om du placerar en extra LED-lampa direkt ovanför dina växter.

När behöver du använda växtbelysning?

Under senhösten och vintern, när dagsljuset är begränsat, brukar det vara omkring 500 lux naturligt ljus i ditt hem. Dina växter behöver åtminstone dubbelt så mycket, cirka 1000 lux eller mer. Vissa växter kräver dock mer ljus än andra inomhus, medan vissa kan klara sig med mindre ljus. Till exempel är kaktusar och suckulenter växter som trivs med extra mycket ljus, medan ormbunkar kan klara sig bra i svagare ljus. Generellt sett behöver växterna få extra belysning i form av växtljus i 10–12 timmar per dag under de mörka månaderna från oktober till februari.

Att tillhandahålla rätt typ av belysning för dina växter är avgörande för deras hälsa och tillväxt, och det kan göra stor skillnad för deras välbefinnande, särskilt när naturligt ljus är begränsat.